Potrzebujemy kilograma porzeczek oraz tyle samo cukru. Cukier zalewany szlanką wody, zagotowujemy i odstawiamy. Usuwamy szumowiny i znów gotujemy. Do gorącego syropu wkładamy umyte porzeczki. Kładziemy je pojedynczą warstwą i smażymy około 25 minut. Bez łodyżek smażymy porzeczki nieco krócej - ok. 15 - 20 minut. Potem przekładamy je do słoików i kładziemy na noc pod kocyk lub gruby ręcznik. Przepis poleca Ludwika Meronk z Koła Gospodyń Wiejskich w Lisich Jamach.
(opr. szal)
Zobacz też:
Produkt Regionalny. Szandar - pyszna babka ziemniaczana [PRZEPIS]
Produkt regionalny. Chłodnik Joli. Idealny na ciepłe dni [PRZEPIS]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?