Na Podhalu pojawiają się już pierwsze tegoroczne oscypki [ZDJĘCIA]

Łukasz Bobek
Łukasz Bobek
Baca Marian Barnaś z Polany Szymoszkowej w Zakopanem
Baca Marian Barnaś z Polany Szymoszkowej w Zakopanem
Podhalańscy bacowie zaczynają wypas owiec i produkcję serów z owczego mleka. Pojawiają się już powoli pierwsze prawdziwe oscypki, choć schodzą jak na pniu. Na majówkę już powinno być sporo.

- Już czas na pierwsze oscypki. Myśmy już od kilku dni doili owce, a zaraz po świętach weszliśmy na bacówkę. Serków już jest i na majówkę jak przyjadą turyści oscypków będzie już sporo - mówi Marian Barnaś, prowadzący bacówkę na Polanie Szymoszkowej w Zakopanem. Dodaje on, że na razie jeszcze chłodno i mało sucho. - Przydałoby się kilka dni ciepła i deszczu. Oby cały taki sezon był, to oscypki będą pyszne - dodaje baca.

Obecnie jednak zdobyć prawdziwego tegorocznego oscypka to jeszcze nie lada wyczyn. Te, które bacom uda się zrobić, schodzą jak na pniu. - Niektórzy to chcą się nawet zapisywać na oscypki - dodaje baca. Od ręki można za to dostać świeże gołki.

- Na majówkę goście, którzy do nas przyjadą, nie muszą się martwić. Wtedy już oscypków będzie o wiele więcej. Wtedy warto także popróbować żyntycy, a i bundz będzie dobry - mówi Andrzej Gąsienica-Makowski z Zakopanego.

W najbliższą niedzielę w Sanktuarium Matki Bożej Ludźmierskiej odbędzie się uroczyste święto bacowskie, które zainauguruje oficjalnie sezon wypasu owiec.

WIDEO: Barometr Bartusia. Czy coś grozi firmom z Małopolski?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Na Podhalu pojawiają się już pierwsze tegoroczne oscypki [ZDJĘCIA] - Gazeta Krakowska

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Chciałbym oscypka w kształcie złotej ciupagi... „Meine Liebe Kameraden, dwadzieścia lat jęczeliśmy pod polskim panowaniem, a teraz wracamy pod skrzydła wielkiego narodu niemieckiego”.

Czytaj więcej: https://histmag.org/Goralenvolk-podhalanscy-wasale-III-Rzeszy-6044/3
m
małpa w czerwonym
tylko, że mleko prosto od krowy, a nie od owcy.
G
Gość
gorale sciemniaja jak moga oszukuja i te brudne lapska tfuuu
B
Becała
Pamiętam smak prawdziwego oscypka ze 100% mleka owczego.Wy już tego nigdy nie zaznacie.