W sklepach majonez po kilkanaście złotych, a w domu? Ubijanie majonezu nie jest czasochłonne. Sprawdzamy, czy jest też tańsze

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Kupny czy domowy? Który majonez jest tańszy?
Kupny czy domowy? Który majonez jest tańszy? 123rf/nitob1991
Za majonez jak za zboże? Ostatnio wielu klientów patrzy na ceny majonezu. Droższe jajka, chleb, rekordowa papryka z importu – w obliczu inflacji zwracamy uwagę na to, co wkładamy do sklepowego koszyka. Choć stawki za niektóre produkty nie powinny dziwić, w końcu producenci też mierzą się z wysokimi kosztami produkcji, wciąż jednak pojawia się nostalgia, bo kiedyś portfel Polaka cierpiał mniej. Ostatnio, w obliczu zbliżającej się Wielkanocy 2023, sporo mówi się o majonezie. Czy rzeczywiście zdrożał? Czy cena majonezu może być niższa, jeśli zrobimy go samodzielnie? Wyliczamy koszt domowego majonezu.

Spis treści

Święta wielkanocne tuż, tuż. Wielu z nas powoli planuje menu na rodzinne śniadanie, gromadzimy zapasy i szukamy promocji na część towarów. Babka nie upiecze się bez jaj, żurku nie zrobimy bez białej kiełbasy, a sałatka jarzynowa nie uraczy gości smakiem bez dobrego majonezu. O ile część składników lepiej kupić na świeżo, np. w trakcie Wielkiego Tygodnia, o tyle część można składować już wcześniej.

Jaja droższe, to i majonez idzie w górę

Majonez to jeden z produktów, bez których nie przygotujemy świąt. Wzbogaca smak jajek, dodajemy go do mięs i sałatek. Jak zwrócili uwagę klienci, słoik kremowej masy podrożał. W jednym z dyskontów za 800 ml majonezu zapłacimy niecałe 16 zł. Warto jednak podkreślić, że to oferta sezonowa, a wielu producentów wprowadza na rynek różne objętości produktu – można znaleźć 700 ml, 500 ml, a nawet mniejsze po 250 albo 300 ml.

W porównaniu do ubiegłych lat cena może szokować, ale jest spowodowana nie tylko kosztami produkcji, ale też stawkami za poszczególne składniki, z których wyrabia się majonez. Więcej płaci się m.in. za jajka, zwłaszcza te dobre – od wiejskiej szczęśliwej kury.

Oto przegląd sklepowych cen. Ile kosztuje majonez w znanych sieciach handlowych?

Przechadzając się po alejkach w poszukiwaniu majonezu, natrafimy na słoiki różnych firm i różnych objętości. Przykładowo, na początku marca niektóre z nich kosztują:

  • majonez stołowy 170 ml – 4,98 zł,
  • majonez stołowy 500 ml – 8,98 zł,
  • majonez stołowy 700 ml – 13,98 zł,
  • majonez dekoracyjny 250 ml – 6,49 zł,
  • majonez dekoracyjny 700 ml – 14,98 zł,
  • majonez dekoracyjny 800 ml – 15,99 zł,
  • majonez lekki 300 ml – 9,39 zł,
  • majonez babuni 625 ml – 19,79 zł,
  • majonez o obniżonej zawartości tłuszczu 320 ml – 5,98 zł,
  • majonez ze świeżych jaj 600 ml – 11,45 zł.

W zależności od sklepu ceny mogą się różnić. Wiele sieci w okresie przedświątecznym oferuje promocje na niezbędne artykuły, także majonez, warto więc śledzić gazetki lub cenowe obniżki w głównych alejkach.

Ile kosztuje majonez prosto od rolnika?

Lokalni producenci często wystawiają wiejskie wyroby w sieci, np. na grupach lub e-bazarkach. Tyle zapłacimy za majonez prosto od rolnika na początku marca:

  • Dolnośląskie. Sprzedam majonez własnej roboty z wiejskich jajek i oleju słonecznikowego bez barwników, konserwantów, cukru. 14 zł za 400 ml, 22 zł za 900 ml.
  • Podkarpackie. Od dawna zajmuję się produkcją swojskiego majonezu, wychodzi smaczny jak ze sklepu, 10 zł/500 ml.
  • Mazowieckie. Prawdziwy wiejski majonez bez ulepszaczy, 15 zł/500 ml.

Za drogo? Zrób majonez sam. Tyle będzie kosztował

Wydawałoby się, że przygotowanie majonezu to trudna sztuka. W praktyce wystarczy kilka produktów, blender lub trzepaczka i wysokie naczynie. Bazą do wykonania domowego majonezu są jajka, olej, ocet lub musztarda. Reszta składników to dodatki, które wzbogacają smak. W zależności od regionu masę ubija się inaczej, jedni dodają całe jajka, drudzy tylko żółtka. O tym, który przepis podpasuje nam najbardziej, musimy zdecydować już sami. Najważniejsze, że będzie domowy i bez żadnych wzmacniaczy.

Czy przygotowanie domowego majonezu jest drogie? Sprawdzamy. Na warsztat weźmiemy klasyczny przepis, z którego wyjdzie nam najmniejszy słoik majonezu. W sklepach znajdziemy 250 ml lub 300 ml, tyle też średnio powinno być domowego zbitego gotowca.

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • niecałe 1,5 szklanki oleju (ok. ¼ l),
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru.

Koło Gospodyń Wiejskich „Dzikowianki” zaleca: Wszystko zblendować w wąskim naczyniu. Najlepiej, aby dno było takiej szerokości, jak końcówka blendera. Wkładamy blender na samo dno słoika i miksujemy na najwyższych obrotach. Kiedy na dole jest już gęsty majonez, stopniowo podnosimy blender do góry. Na koniec 2-3 razy blendujemy z góry na dół, żeby dobrze się wymieszał. Gotowy majonez doprawiamy solą i pieprzem.

Średnie jajko z wolnego wybiegu to najczęściej koszt 1 zł. Za butelkę oleju rzepakowego zapłaciliśmy 12 zł, ¼ tej objętości to 3 zł. Mały słoiczek musztardy (185 g) kosztuje średnio 2,5 zł, biorąc łyżkę, wyjdzie nas ok. 12 groszy. Ciężko wyliczyć łyżkę soku z cytryny, ale załóżmy, że przy obecnych cenach będzie to ok. 30 groszy. Sól i cukier liczone w szczypcie też będą groszowe, przyjmijmy 20 groszy.

Podsumowanie: Ubijanie wskazanych objętości wyniosło nas 4,62 zł. Wniosek? Poniżej 5 zł da się zrobić domowy majonez. Odrobinę drożej, jeśli dodalibyśmy nieco octu lub wybrali droższe jajka. W sklepie, w zależności od producenta i tego, czy słoik jest na promocji, ceny zazwyczaj zaczynają się od 6 zł, mogą sięgać nawet 9 zł. Da się znaleźć te poniżej 6 zł, ale wtedy objętość jest niższa od tej, którą przygotowujemy w domu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.