Więcej kaczek czy gęsi? Mniej gospodarstw stawia na zwierzęta hodowlane. Ile ich mamy w Polsce 2023 roku?

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
W ciągu dekady nastąpił wzrost obsady zwierząt na 1 ha użytków rolnych w gospodarstwach utrzymujących podstawowe gatunki zwierząt gospodarskich, a to zdaniem ekspertów GUS potwierdza intensyfikację chowu zwierząt gospodarskich.
W ciągu dekady nastąpił wzrost obsady zwierząt na 1 ha użytków rolnych w gospodarstwach utrzymujących podstawowe gatunki zwierząt gospodarskich, a to zdaniem ekspertów GUS potwierdza intensyfikację chowu zwierząt gospodarskich. unsplash.com/Benigno Hoyuela
Produkcja zwierzęca jest niezwykle ważną dla polskiego rolnictwa. Jeszcze w latach 90. w niemal każdym gospodarstwie rolnicy utrzymywali przynajmniej po kilka świń i krów, drób. Zmieniająca się struktura gospodarstw podąża w stronę koncentracji i specjalizacji, co potwierdziły wyniki Powszechnego Spisu Rolnego. Ile krów, świń, koni, indyków czy strusi i owiec utrzymuje się w Polsce. Zaglądamy do danych 2023 w Systemie Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt.

Spis treści

2 października przypada Światowy Dzień Zwierząt Hodowlanych. Z tej okazji postanowiliśmy przyjrzeć się nie tylko wielkości produkcji zwierzęcej w Polsce, ale i zmieniające się strukturze na rzecz specjalizacji gospodarstw. Przyczyn zmian jest co najmniej kilka: kwestie opłacalności, zmieniających się wymogów, unijnych dopłat, chorób dotykających zwierza, jak grypa ptaków czy afrykański pomór świń.

Liczba zwierząt hodowlanych w Polsce w 2023 roku?

Skąd wiemy, ile zwierząt hodowlanych jest w Polsce? Dane zbiera Główny Urząd Statystyczny, ale i Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa prowadzi System Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt. Jego zdaniem jest wsparcie w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności zgodnie z wymogami Unii Europejskiej. W bazie gromadzone są między innymi informacje na temat:

  • posiadaczy zwierząt (rejestr producentów),
  • zwierząt i ich miejsc przebywania (rejestr siedzib stad i rodzajów działalności),
  • przemieszczeń zwierząt.

Dane zawarte w komputerowej bazie danych pozwalają na śledzenie historii życia zwierząt z gatunków bydło, owce, kozy i świnie, wielbłądowate, jeleniowate, koniowate oraz zapewniają kontrolę przemieszczania ptaków, ochronę zdrowia ludzi i zwierząt lub skalę produkcji i ich rozmieszczenie w przypadku zakładów drobiu.

Według stanu z 31 sierpnia 2023 roku w komputerowej bazie danych ARiMR zarejestrowano:

  • 6 372 875 sztuk bydła,
  • 60 830 sztuk kóz,
  • 273 154 owce,
  • 9 831 348 świń,
  • 107 jeleniowatych,
  • 222 466 koni,
  • 104 krzyżówki międzygatunkowe,
  • 921 osłów.

Wśród drobiu zgłoszonego do rejestru przez zakłady (czyli bez kurników przydomowych) dominują kury - 265 142 575 sztuk. Kolejne na liście pod względem liczebności meldują się indyki - 15 363 708 sztuk. W spisie znajdziemy też m.in.

  • gęsi 4 082 074 sztuki,
  • kaczki 4 224 528 sztuk (+ kaczki piżmowe 26,1 tys.),
  • perliczki 95 456 sztuk,
  • przepiórki japońskie 92 069 sztuk,
  • strusie 973 sztuki.

Mniej gospodarstw utrzymuje zwierzęta, ale jeśli ma, to więcej

Powszechny Spis Rolny przeprowadzony w 2020 roku przez Główny Urząd Statystyczny wyraźnie pokazał zmiany w strukturze gospodarstw rolnych. Spada liczba gospodarstw przy jednoczesnym wzroście ich średniej powierzchni. To jednak nie wszystko.

Od 2010 roku, czyli poprzedniego spisu wzrósł odsetek gospodarstw towarowych, które w większości prowadzą intensywną produkcję roślinną i zwierzęcą (np. szklarnie, fermy świń i drobiu) oraz gospodarstw największych obszarowo. "Można więc mówić o wzroście znaczenia gospodarstw rolnych ukierunkowanych na produkcję rynkową", wskazuje GUS.

Kolejny z wniosków przeprowadzonego spisu mówi o wzroście udziału gospodarstw rolnych prowadzących wyłącznie produkcję roślinną, kosztem gospodarstw z produkcją mieszaną (roślinną i zwierzęcą). Jednocześnie utrzymał się odsetek gospodarstw, ktore prowadzą wyłącznie produkcję zwierzęcą, co potwierdzają obserwowane od lat procesy specjalizacji produkcji.

Niemal o 37 proc. w ciągu 10 lat spadła liczba gospodarstw prowadzących chów i hodowlę zwierząt gospodarskich, których udział w ogólnej liczbie gospodarstw obniżył się do poziomu ok. 44 proc.

Więcej o zmianach w strukturze gospodarstw utrzymujących zwierzęta hodowlane przeczytasz w galerii.

Utrzymywanie się regionalizacji chowu i hodowli poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich. W produkcji mleka i żywca wołowego dominujące znaczenie mają trzy województwa:

  • mazowieckie,
  • podlaskie,
  • wielkopolskie.

Natomiast w produkcji żywca wieprzowego wiodącą rolę odgrywają od lat cztery województwa:

  • wielkopolskie,
  • mazowieckie,
  • łódzkie,
  • kujawsko-pomorskie.

Produkcja żywca drobiowego dominuje w województwie mazowieckim i wielkopolskim. Produkcja owiec jest tradycyjnie skupiona w województwie małopolskim.

Źródła: GUS, ARiMR

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.