Tej ryby musisz skosztować wiosną! W maju i czerwcu nad Bałtykiem króluje belona. Dla wędkarzy to prawdziwy rarytas. Jakie będą ceny?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Polskie morze słynie nie tylko ze śledzi, ale także z belony.
Polskie morze słynie nie tylko ze śledzi, ale także z belony. GettyImages/Sayali Pashte/zdjęcie ilustracyjne
Wygląda jak węgorz, ma zielone ości, można ją złowić jedynie przez kilka tygodni. Brzmi zaskakująco? Równie zaskakująco smakuje. W maju i czerwcu nad Bałtykiem będzie królować belona. Niektórzy zwą ją też morskim bocianem lub kaszubskim marlinem. Co trzeba wiedzieć o tym gatunku? Jakie będą ceny?

Spis treści

Zainteresowanie nadmorską rybą z roku na rok rośnie

Belona to bałtycki rarytas, który tylko raz w roku przypływa na morskie wody i przyciąga wędkarzy z całego kraju. Złowienie ryby wcale nie jest łatwe, najlepiej szukać w przybrzeżnych, ale dość płytkich punktach, niektórzy polecają Zatokę Gdańską. Od lat, w maju, w Zatoce Puckiej odbywa się też Belonada, czyli zawody w połowie gatunku. Tegoroczna edycja będzie miała miejsce 18-19 maja.

Kiedy łowić belonę?

Belony przypływają z Atlantyku na nabrzeża Bałtyku w celu odbycia tarła. Tarło przypada na kilka dni maja i czerwca. W środowisku wędkarskim ryba stała się trofeum, a coraz więcej klientów zaczyna ją wybierać w trakcie wiosennego pobytu na północy kraju. Choć wyglądem może szokować, mięso jest smaczne i cenione w kulinarnym świecie. W wersji smażonej można je podać zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Belona ma zwarte i jędrne mięso. W smaku dorównuje węgorzowi, jednak ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu jest delikatniejsze, czytamy na stronie kampanii Kołobrzeskiej Grupy Producentów Ryb.

Tak wygląda belona

W porównaniu do znanych polskich ryb belona wygląda intrygująco. Ma podłużny kształt, paszczę ze spiczastym dziobem, a także zielone ości, które pozwalają łatwo ją filetować. Skąd u ryby taka barwa ości? Odpowiada za to biliwerdyna, barwnik powstający w wątrobie, nawet po usmażeniu ości zachowują właśnie ten kolor.

Belony potrafią wyskakiwać nad powierzchnię wody, mają ciemne grzbiety o odcieniu niebieskim lub zielonym, posrebrzane boki i biały brzuch. Masa może sięgnąć nawet 1 kg, a długość do 100 cm.

Ile kosztuje belona? Takie były ceny rok temu

W maju i czerwcu część tawern, smażalni, lokalnych stoisk będzie oferować klientom świeżą, wędzoną lub smażoną belonę. W 2023 roku za wędzony szpic w Jastrzębiej Górze trzeba było zapłacić 10 zł, w gdańskiej restauracji zestaw obiadowy z pieczoną beloną w kawałku z ziemniakami i warzywami kosztował ponad 50 zł. Hale rybne oferowały całe lub patroszone sztuki w przedziale 17-25 zł. Ceny w tym roku nie powinny drastycznie wzrosnąć.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera